Τοπόσημα του 1821 – Σούλι

Τον Μάιο του 2020 μέσω ενός καλού φίλου του καθηγητή Οθωμανολόγου κου Δημήτρη Σταθακόπουλου, ήρθαμε σε επαφή με την εταιρία παραγωγής οπτικοακουστικών μέσων White fox S.A. Στα πλάνα της εταιρίας ήταν η δημιουργία μιας Επετειακής τηλεοπτικής παραγωγής 12 ωριαίων επεισοδίων για την ΕΡΤ με τίτλο Τοπόσημα του 1821. Ένα από αυτά τα επεισόδια θα ήταν αφιερωμένο στο Σούλι. Εμείς φυσικά ανταποκριθήκαμε με χαρά και προθυμία και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε την παραγωγή, διευκολύνοντάς τους κατα το δυνατόν ως προς την διαμονή τους στο Σούλι, την γνωριμία τους με τους κατοίκους και τους παράγοντες του Τόπου, αλλά και με το Σώμα Σουλιώτες, τους αναβιωτές του Βουνού για την συμμετοχή τους στα γυρίσματα. Όλοι ανταποκρίθηκαν και δουλέψαμε σαν μια ομάδα ώρες πολλές και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ειδικά στα πρώτα γυρίσματα που έλαβαν χώρα στις αρχές Ιουνίου του 2020.

Με έναν χρόνο καθυστερήσεις λόγω του covid, τον Μάιο του 2021 ολοκληρώθηκε και η δεύτερη φάση των γυρισμάτων με την καθοριστική συμμετοχή του εξαιρετικού ερμηνευτή της παραδοσιακής μας μουσικής Κωνσταντίνου Τζήμα, ο οποίος με τους μοναδικούς μουσικούς του, επισφράγησαν την παραγωγή αυτή με τον καλύτερο τρόπο. Οι συνεντεύξεις και το σενάριο έγιναν από τον εξαιρετικό δημοσιογράφο κο Γρηγόρη Τζιοβάρα και η σκηνοθεσία ήταν του κου Γρηγόρη Καραντινάκη.

Τα πρώτα γυρίσματα στο Τζαβελλαίικο

Υπό συνεχόμενη βροχή στις 6 Ιουνίου 2020, κάτι που δυσκόλευε όλους μας αλλά έδωσε τις ιδανικές συνθήκες στον εξαιρετικό σκηνοθέτη Γρηγόρη Καραντινάκη, ολοκληρώσαμε οκτώ ώρες γυρισμάτων τελειώνοντας λίγο πριν νυχτώσει. Η υπομονή και η προθυμία των φίλων αναβιωτών ήταν υποδειγματική παρά τις πολλές δυσκολίες, οι οποίες προκαλούσαν και τον πιο πράο χαρακτήρα. Σε ένα πολύ αφιλόξενο λόγω των συνθηκών και περιορισμένο αλλά εμβληματικό χώρο, περίπου 25 άνθρωποι για μία ολόκληρη ημέρα προσπαθούσαν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ήταν η πρώτη φορά που η Οικία Τζαβέλλα άνοιγε τις πόρτες της σε τόσο πολύ κόσμο από το 1803, για μια Ιερή αποστολή. Την υλοποίηση μιας τηλεοπτικής παραγωγής που σκοπό είχε την Μνήμη και την Τιμή στον Ιστορικό Τόπο του Σουλίου.

Η οικογένεια την ημέρα εκείνη ήρθε πιο κοντά με τους νέους σε ηλικία σημερινούς κατοίκους του Βουνού και αισθάνθηκε για πρώτη φορά ότι επιτέλους οι πολυετείς κόποι άρχισαν να θερίζουν καρπούς. Ο σκοπός της αποκατάστασης της Οικίας άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.

Τα γυρίσματα στο Κούγκι

Η επόμενη ημέρα 7 Ιουνίου 2020 ήταν καλύτερη από πλευράς καιρού, καθώς είχαμε ηλιοφάνεια τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Οι φίλοι αναβιωτές ανταποκρίθηκαν και πάλι με προθυμία χαρά και υπομονή και με την σοβαρότητα επαγγελματία!

Αναμνηστικές φωτογραφίες στην Αγία Παρασκευή Κουγκίου

Γυρίσματα στον Άη Δονάτο

Ο όρκος των Σουλιωτών!

Στιγμές χαλάρωσης!

Ο επίλογος και το αντίο στον Ξενώνα

Ο τελευταίος καφές το απόγευμα της Κυριακής και ο αποχαιρετισμός πριν την επιστροφή στην πραγματική μας ζωή! Ο Ξενώνας Σουλίου είναι ο σταθμός συγκέντρωσης. Από εκεί ξεκινούν και εκεί καταλήγουν όλα. Το σημερινό «Βουλευτήριο» ας μας επιτραπεί ταπεινά να πούμε. Εκεί κοινωνούνται οι γνώμες και λαμβάνονται οι αποφάσεις όλων των πραγματικών ενδιαφερόμενων για το Σούλι. Σημερινών εθελοντών, κατοίκων και μη, αλλά που όλοι θέλουν να δουν τον αλλοτινό αυτόν ένδοξο Τόπο να προκόβει ξανά. Ίσως ο κάθε ένας για τους δικούς του λόγους και ασφαλώς με τον δικό του ψυχισμό. Ο σκοπός όμως είναι κοινός και περνά μέσα από την ανιδιοτελή και εθελοντική εργασία. Ο Ξενώνας Σουλίου σήμερα είναι όπως τον αποκαλούμε, «Η Κολώνα του Σουλίου»!

Η δεύτερη φάση των γυρισμάτων το 2021

Στις 9 Μαϊου 2021 ημέρα Κυριακή και την επόμενη 10 Μαϊου ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα αυτής της παραγωγής με την συμμετοχή εκλεκτών καλλιτεχνών της παραδοσιακής μας μουσικής και συνεντεύξεων τόσο κατοίκων αλλά και παραγόντων και Φίλων της περιοχής του Σουλίου.

Η Παραγωγή επανήλθε στο Σούλι για άλλες δύο ημέρες ώστε να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα. Επιθυμία της White fox ήταν να πλαισιωθεί το ντοκιμαντέρ με την συμμετοχή γνωστών Ηπειρωτών μουσικών του Δημοτικού μας πενταγράμμου και μάλιστα τα γυρίσματα να πραγματοποιηθούν στο Τζαβελλαίικο. Εμείς ως οικοδεσπότες είμασταν εκεί και με χαρά συμβάλαμε και διευκολύναμε στην υλοποίηση αυτών των μοναδικών επετειακών γυρισμάτων. Στο κάλεσμα της παραγωγής ανταποκρίθηκε ο δημοφιλής ερμηνευτής κος Κώστας Τζήμας με τους κορυφαίους μουσικούς του. Τον Νίκο Χαλκιά στο κλαρίνο, τον Κωνσταντίνο Κασταγεώργιο στο βιολί, τον Χρήστο Γούλα στο λαούτο και τον Γεώργιο Ζούμπα στο ντέφι.

Ήταν η πρώτη φορά που ήχησαν ξανά Σουλιώτικοι ρυθμοί στο σπίτι του Λάμπρου και του Φώτου Τζαβέλλα ύστερα από 218 χρόνια. Από τότε που τα βράδυα ο Φώτος τραγουδούσε κι έπαιζε στον ταμπουρά του για τα κατορθώματα και τη λεβεντιά των Σουλιωτών στις μάχες. Η ερμηνεία και η εκτέλεση των Ύμνων της Λεβεντιάς ήταν κάτι το εκπληκτικό! Τα ακούσματα σε συνδυασμό με το Μνημειώδες περιβάλλον σε έκαναν να ταξιδεύεις και να βουρκώνεις.

Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς και είμαστε σίγουροι ότι την ίδια συγκίνηση και το ρίγος που νοιώσαμε όλοι, Μουσικοί, τεχνικοί, δημοσιογράφοι και οι φίλοι που ήταν εκεί, θα ένιωσαν και οι ψυχές αυτών που μας παρακολουθούσαν. Η ψυχές του Καπετάν Λάμπρου και της Μόσχω μα κι όλων των Σουλιωτών. Κι αυτές θα δάκρυσαν και θα είπαν, ΜΠΡΑΒΟ!!!

Οι Συνεντεύξεις

Πέραν της απαραίτητης ιστορικής αναδρομής στο ένδοξο Σούλι, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση από την παραγωγή και στην κατάσταση του σημερινού Σουλίου, αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τους κατοίκους, τους παράγοντες και τους Φίλους, ώστε ο Τόπος αυτός να ξαναγίνει ελκυστικός στον επισκέπτη και στους νέους ανθρώπους και να ξαναπάρει ζωή. Στο πλαίσιο αυτό δόθηκαν σημαντικές συνεντεύξεις. Ευχαριστούμε πολύ τον κο Γρηγόρη Τζιοβάρα και την φίλη Λίτσα Τότσκα.

Στο πρόσωπο της Παραγωγού και ιδιοκτήτριας της εταιρίας White fox S.A. Κας Νατάσας Μάνου, ευχαριστούμε όλο το εξαιρετικό και ευγενέστατο προσωπικό με το οποίο είχαμε την χαρά να συνεργαστούμε και να ζήσουμε μαζί δεκάδες ώρες.

Να είστε πάντα όλοι καλά. Αγαπάμε WHITE FOX S.A.

Το ντοκιμαντέρ

Αρχ. σελίδα

Advertisement