Εκδηλώσεις Μνήμης Σουλίου 2022

Φέτος τον Μάιο του 2022 στις Εορτές Μνήμης Σουλίου, ήταν η πρώτη χρονιά που επιτέλους η Οικία Τζαβέλλα άνοιξε τις πόρτες της για το Κοινό. Μία επιθυμία πολλών ετών. Η αθρόα προσέλευση του κόσμου, τα όμορφα σχόλια και η συγκίνηση των συμπατριωτών μας, επιβράβευσαν την προσπάθειά μας με τον καλύτερο τρόπο και μας έδωσαν χαρά και δύναμη.

Τα σχολεία

Την Παρασκευή 27 Μαϊου είχαμε την χαρά σε συνεργασία με την Δνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ηπείρου, να υποδεχτούμε δημοτικά σχολεία της Θεσπρωτίας. Το ενδιαφέρον και οι ερωτήσεις των μαθητών μας γέμισαν ελπίδα και μας εξέπληξαν ευχάριστα. Συγχαρητήρια στους γονείς για την αγωγή των παιδιών τους και φυσικά στους Δασκάλους που είχαν κάνει την κατάλληλη προετοιμασία για την επίσκεψη των μαθητών στο Σούλι.

Η άνοδος των μαθητών στο Βουνό. Μοναδικό και ελπιδοφόρο θέαμα που μας γέμισε ικανοποίηση και χαρά!

Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κο Άγγελο Τόκα τα σχολεία κατά την άφιξή τους συντονίστηκαν χρονικά, ώστε να μπορέσουν όλα να ξεναγηθούν στην Οικία και να συνεχίσουν την εκδρομή τους στο Σούλι. Τα περισσότερα συνέχιζαν την διαδρομή τους από το προσφάτως καθαρισμένο μονοπάτι που οδηγεί νότια από την Οικία Τζαβέλλα στα πηγάδια και στο Βουλευτήριο. Είναι η πρώτη φορά που στο Σούλι αξιοποιούνται οι νέες παρεμβάσεις και αποκαταστάσεις της Περιφέρειας και της Αρχαιολογικής υπηρεσίας, καθώς λόγω covid οι εκδηλώσεις Μνήμης το 2020 και 2021 διεξήχθησαν με περιορισμένο αριθμό προσκυνητών.

Εξαιρετική ήταν επίσης η συνεργασία μας με το Σώμα Αναβίωσης και Απόδοσης Τιμών οι «Σουλιώτες», όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να δείξουμε και να πούμε στους μαθητές λίγα λόγια για την ενδυμασία και τον οπλισμό των Σουλιωτών. Όλα τα παιδιά θέλησαν μια αναμνηστική φωτογραφία με τους Σουλιώτες Αναβιωτές. Ευχαριστούμε πολύ τον Δονάτο Ντρίτσο και Δονάτο Γκουλιούμη, φίλους, τακτικούς επισκέπτες και πολύτιμους συνεργάτες πλέον της Οικίας Τζαβέλλα.

Οι επισκέπτες

Κατά την διάρκεια του τριημέρου δεν σταμάτησε η αθρόα επίσκεψη του κόσμου με αποκορύφωμα φυσικά την ημέρα της Κυριακής, όπου αν η βροχή δεν έκανε την εμφάνισή της με την λήξη των εκδηλώσεων, θα είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο. Συγκινητικό το ενδιαφέρον και η αγάπη που έδειξε ο κόσμος για την ύπαρξη αυτού του μνημείου επάνω στο Σούλι. Από Κ.Α.Π.Η. και σύλλογοι πολιτιστικοί μέχρι group ξένων τουριστών, αλλά και μεμονωμένοι προσκυνητές του Σουλίου από όλα τα μέρη της Ελλάδος επισκέφθηκαν την Οικία. Πιστεύουμε ότι η αποκατάσταση και η λειτουργία της Οικίας Τζαβέλλα ως Μουσείο πρόσθεσε ένα σημαντικό λιθαράκι στην ιστορική ανάδειξη αυτού του Ιερού Τόπου κι έδωσε έναν τόνο αναβάθμισης και φρεσκάδας στις ετήσιες Εκδηλώσεις Μνήμης του Σουλίου.

Ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης

Η Τζαβέλλαινα!

Στις 29 Μαϊου 2022, στις Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής του Σουλίου, ο κύριος Σάββας Σιάτρας επισκέφθηκε το Τζαβελλαίικο και μπροστά στους παριστάμενους προσκυνητές, τραγούδησε την Τζαβέλλαινα κάνοντάς μας όλους να δακρύσουμε. Τον ευχαριστούμε πολύ. Η στιγμή αυτή κατεγράφη ανεξίτηλα στις ψυχές μας. Είναι σίγουρο ότι οι ψυχές των προγόνων μας Σουλιωτών θα αγαλλίασαν και θα είπαν, Άξιος!

Αρχ. σελίδα

Advertisement