Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Είχαμε την χαρά μέσα στο επετειακό έτος 2021 να συνεργαστούμε με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, σε δραστηριότητες που αφορούσαν το Χρέος μας προς την ανεκτίμητη πνευματική κληρονομιά της Επαναστάσεως του 1821.  

Φιλοξενήσαμε στην πρώτη έκθεσή μας στα εγκαίνια της Οικίας Τζαβέλλα στο Σούλι, κειμήλια της οικογένειας που βρίσκονται στην κατοχή του Μουσείου και εκτίθενται στην μόνιμη έκθεσή του στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Πρόκειται για κειμήλια της επαναστάσεως του Νικολάου Φώτου Τζαβέλλα τα οποία είχαν δωρηθεί το 1914 από την οικογένειά μας. Πρέπει να πούμε ότι το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο το θεωρούμε και το αισθανόμαστε σπίτι μας, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της οικογενείας μας κι όχι μόνο, φυλάσσεται και κοινωνείται εκεί με τον καλύτερο τρόπο. Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο είναι το σπίτι κάθε Έλληνα. Είναι το σπίτι κάθε Ελεύθερου ανθρώπου. Είναι το μέρος στο οποίο μετοίκησαν τα περισσότερα Ιερά όπλα απευθείας από τα σπίτια Εκείνων που έχυσαν το αίμα τους και τους χρωστάμε αυτό που σήμερα απολαμβάνουμε. Την Λευτεριά μας.

Σουλιώτικα κειμήλια ξανά στο σπίτι τους μετά από 218 χρόνια σε έκθεση ανοικτή για το Κοινό. Ευχαριστούμε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο που συμμετείχε στο γεγονός.

Κατόπιν παρουσίασης στην Διεύθυνση αυτού που ετοιμάζουμε, τα εγκαίνια δηλαδή της Οικίας Τζαβέλλα στο Σούλι με οικογενειακά κειμήλια και φυσικά σχετικής αίτησής μας, το Μουσείο ανταποκρίθηκε και μας δάνεισε για τις ημέρες της εκδήλωσης πολύτιμα κειμήλια του Στρατηγού Νικολάου Φώτου Τζαβέλλα. Τηρήθηκαν όλες οι προφυλάξεις για την ασφαλή μετακίνηση, την φύλαξη και την έκθεση των κειμηλίων και αμέσως μετά το πέρας της εκδήλωσης, επέστρεψαν στην βάση τους.

Η ειδικά κατασκευασμένη σε διαστάσεις προθήκη που φιλοξένησε τα περίτεχνα όπλα του Αγωνιστή Νικολάου Φώτου Τζαβέλλα. Το μακρύ καριοφύλι του, μία πιστόλα και μία πάλα του. Πολύτιμα κειμήλια του Αγώνα, τα οποία μας παραχώρησε για τα εγκαίνια της Οικίας Τζαβέλλα το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Τους ευχαριστούμε πολύ.

Επίσης το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο μας είχε υποσχεθεί και το έπραξε. Μας δώρισε πολύτιμα αντίγραφα χαρακτικών τυπωμένα σε καμβά και σε χαρτί υψηλής ποιότητας, τα οποία εμείς καδροποιήσαμε και θα κοσμούν μονίμως την Οικία Τζαβέλλα στο Σούλι. Η πράξη τους αυτή μας συγκίνησε και μας ευχαρίστησε πάρα πολύ.

Νικόλαος Φ. Τζαβέλλας. Αντίγραφο πορτρέτου τυπωμένο σε καμβά δωρεά του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Έργο του εν Ναυπάκτω Σουλιώτη Ι. Δράκου
(μέσα του 19ου αιώνα).
Αριστερά αντίγραφο χαρακτικού του Κίτσου Τζαβέλλα σε νεαρή ηλικία, (δωρεά Ε.Ι.Μ.) και δεξιά ο παππούς του Λάμπρος Τζαβέλλας (πορτρέτο κειμήλιο της οικογένειας)
Άλλα πέντε καδροποιημένα αντίγραφα χαρακτικών, επίσης δωρεά του Ε.Ι.Μ. που σύντομα θα κοσμούν την Οικία Τζαβέλλα.

Η συνδρομή, η υποστήριξη και η εμπιστοσύνη τους μας έκανε ιδιαίτερα ευτυχείς και προσέδωσε στην προσπάθειά μας την βαρύτητα του εμβληματικού «Εθνικού Ιστορικού Μουσείου» και της «Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος».

Ευχαριστούμε την Διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Κα Μαρία Παπαναστασίου και στο πρόσωπό της ευχαριστούμε πολύ και όλο το προσωπικό με το οποίο είχαμε άψογη συνεργασία.

Ο Ταμπουράς του Φώτου Τζαβέλλα

Στις 12 Οκτωβρίου του 2020 σε συνέχεια επίσκεψής μας στο Μουσείο σχετικής με το επετειακό 2021, η τότε Δντρια Κα Παπασπύρου Ευθυμία εκ μέρους του Μουσείου, μας ζήτησε να τους παραχωρήσουμε με δανεισμό τον Ταμπουρά του Φώτου Τζαβέλλα που αποτελεί οικογενειακό μας κειμήλιο για τις ανάγκες της επετειακής έκθεσης ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ, που θα διοργάνωναν το 2021. Η οικογένεια ασφαλώς ανταποκρίθηκε και ο Ταμπουράς παραδόθηκε για τις ανάγκες της έκθεσης αυτής τον Μάρτιο του 2021. Η έκθεση ΕΠΑΝΑ-ΣΥ-ΣΤΑΣΗ είναι μία εξαιρετική θεματική έκθεση όλων των περιόδων της Επανάστασης του 1821 στo Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής με μοναδικά εκθέματα και εξαιρετικά ενημερωτικές περιγραφές, που προκαλούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Ο ταμπουράς στην έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου «ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ’21»

Ο ταμπουράς του Φώτου Τζαβέλλα αποτελεί ίσως το παλαιότερο γνωστό μουσικό όργανο στην Ελλάδα, το οποίο με την επιμέλεια του Καθηγητή κου Δημήτρη Σταθακόπουλου, αποκαταστάθηκε από τον εξαιρετικό οργανοποιό παραδοσιακών οργάνων κο Νίκο φρονιμόπουλο. Ο Νίκος Φρονιμόπουλος είναι αυτός που είχε αποκαταστήσει παλαιότερα και τον ταμπουρά του Μακρυγιάννη, που επίσης κοσμεί την μόνιμη έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Ο ταμπουράς του Φώτου πέρασε από το Σούλι στην Κέρκυρα, κατόπιν στην Ναύπακτο και αργότερα στην Αθήνα. Σήμερα εκτίθεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην έκθεση ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ’21. Για το ολιγοήμερο διάστημα των εγκαινίων της Οικίας Τζαβέλλα τον Οκτώβριο του 2021, μας επεστράφη και αμέσως μετά επανήλθε στην έκθεση του Μουσείου, μαζί με τα υπόλοιπα κειμήλια.

Ο ταμπουράς του Φώτου Τζαβέλλα στο σπίτι του ύστερα από 218 χρόνια!

Κώστας Τζαβέλλας

Αρχ. σελίδα

Advertisement