Ο Δημήτρης και η Ελένη Τάσιου

Η βοήθειά τους στο Τζαβελλαίικο!

Στις αρχές του Ιουλίου 2020, καθώς ήταν αδύνατον να προχωρήσουμε στην πλήρη ολοκλήρωση της Οικίας για το επετειακό έτος 2021, αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί μερικώς μόνο το ένα δωμάτιο χωρίς κουφώματα και κατασκευάζοντας το ένα τζάκι, να υλοποιηθεί το οικογενειακό τάμα του καπνίσματος, στις Εκδηλώσεις Μνήμης Σουλίου τον Μάιο του 2021. Είχαμε σκοπό να συνδυαστεί με μία λιτή έκθεση μερικών μόνο κειμηλίων των δύο οικογενειών του Κίτσου Μπότσαρη και Κώστα Τζαβέλλα, καθώς το ρίσκο θα ήταν αυξημένο λόγω της ημιτελούς κατάστασης της Οικίας και ειδικά αν η έκθεση διεξάγετο και υπό άσχημες καιρικές συνθήκες. Το πολύ δύσκολο εγχείρημα της έκθεσης των κειμηλίων στο Σούλι, είναι μία σκέψη που μας είχε απασχολήσει και παλαιότερα για να υλοποιηθεί τον Μάιο του 2019 στις Εκδηλώσεις Μνήμης, λόγω όμως των πολλών και σοβαρών δυσκολιών και των διαφόρων κινδύνων, αποκλείστηκε η σκέψη αυτή. Βρισκόμενοι σε ένα μικρό αδιέξοδο ως προς την ολοκλήρωση της Οικίας, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε την πιθανότητα ευρέσεως κάποιου χορηγού, πάντα όμως με την έννοια του ανιδιοτελούς ευεργέτη και για αυτό πάντα είμασταν διστακτικοί και κάναμε πίσω. Αυτές ήταν σκέψεις που τις είχαμε μοιραστεί με τον αδελφό Κίτσο Μπότσαρη.

 Έτσι τον Ιούλιο του 2020 σε μια έξοδό μου με τον αδελφό Κίτσο, ο οποίος έβλεπε την προσπάθειά μας και προσπαθώντας να βοηθήσει, μου είπε ότι επικοινώνησε με τον Δημήτρη Τάσιο για το θέμα. Ο Δημήτρης Τάσιος είναι ένας ομογενής και ευπατρίδης Έλληνας της Αμερικής, με τον οποίο ο Κίτσος Μπότσαρης διατηρεί οικογενειακές σχέσεις από το 2012. Ο Δημήτρης και η Ελένη Τάσιου είχαν χρηματοδοτήσει την κατασκευή του ορειχάλκινου ανδριάντα του Μάρκου Μπότσαρη, που εκτίθεται στον αίθριο χώρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών. Η τελετή των αποκαλυπτηρίων είχε πραγματοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου του 2012, στην οποία είχε προσκληθεί και η οικογένειά μας και φυσικά είμασταν παρόντες. Ο ανδριάντας αυτός είχε φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη Νικόλαο Κοτζιαμάνη και είναι πραγματικά εκπληκτικός. Γνωρίζοντας ο Κίτσος Μπότσαρης τις παλαιότερες σκέψεις μου για πιθανή εύρεση χορηγού, αλλά και τους ενδοιασμούς μου για το ποιόν αυτού, επικοινώνησε με τον Δημήτρη Τάσιο και του παρουσίασε όλη την προσπάθειά μας αυτών των 35 χρόνων. Τον ενημέρωσε για την πρόθεσή μας μέσα στο επετειακό έτος 2021, να πραγματοποιήσουμε στο Σούλι μια έκθεση με τα κειμήλια των οικογενειών Τζαβέλλα και Μπότσαρη και επίσης του γνώρισε τον όρκο μας να ανάψουμε το τζάκι για να σπάσουμε την κατάρα του Αλή Πασά. Ο Δημήτρης Τάσιος γεμάτος χαρά επικοινώνησε αμέσως μαζί μας και ανταποκρίθηκε άμεσα, δίνοντάς μας την δυνατότητα να τελειώσουμε όλες σχεδόν τις υπολειπόμενες εργασίες για την ολοκλήρωση της Οικίας. Πρωτίστως πειθόμενος από την ακεραιότητα του αδελφού Κίτσου Μπότσαρη, και ασφαλώς από τις ανιδιοτελείς και άοκνες προσπάθειές μας όλων αυτών των ετών, για τις οποίες τον ενημερώσαμε κι εμείς λεπτομερώς.

Ο Δημήτρης και η Ελένη Τάσιου. Ευεργέτες της Πατρίδας μας.

Μετά την ευχάριστη αυτή εξέλιξη ακολούθησε η αλλαγή των σχεδίων μας και ως στόχος μπήκε πλέον η ολοκλήρωση όλων των εσωτερικών χώρων της Οικίας μέχρι τον Μάιο του 2021, ώστε στις Εκδηλώσεις Μνήμης Σουλίου να τελεστούν οι οικογενειακές μας εκδηλώσεις όπως θα έπρεπε. Λόγω της πανδημίας, των κακών καιρικών συνθηκών και της λογικής καθυστέρησης των συνεργείων, στάθηκε αδύνατον να είμαστε έτοιμοι τον Μάιο. Τα εγκαίνια με την Οικία πανέτοιμη πλέον και την έκθεση των οικογενειακών κειμηλίων πραγματοποιήθηκαν στις 24 Οκτωβρίου του επετειακού έτους 2021, με μια λαμπρή τελετή, χάρις την ισχυρή ενίσχυση του Δημήτρη και της Ελένης Τάσιου.

Ευχαριστήριο άρθρο της οικογένειάς μας στο περιοδικό «Βελούχι».

Το «Βελούχι» είναι μία δίγλωσση περιοδική έκδοση της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής. Αρχές Ιουλίου του 2021, το περιοδικό στα πλαίσια των 200 ετών και ενός ειδικού αφιερώματος στην οικογένεια του ευπατρίδη Δημήτρη Τάσιου, μας ζήτησε να στείλουμε ένα άρθρο σχετικό με την προσπάθειά μας για την αποκατάσταση της Οικίας Τζαβέλλα και την βοήθεια της οικογένειας Τάσιου σε αυτή την προσπάθεια. Με μεγάλη χαρά και προθυμία ανταποκριθήκαμε άμεσα.

Η σελίδα του περιοδικού με το αφιέρωμα

Στη σελίδα αναφέρεται και η χορηγία τους για την φιλοτέχνηση του ανδριάντα του Μάρκου Μπότσαρη που τοποθετήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, ενώ καταλήγει ως εξής:

«Το Βελούχι» εκφράζει τα εγκάρδια συγχαρητήρια των μελών του στο καταξιωμένο μέλος μας, φιλάνθρωπο και εραστή αποκατάστασης και διατήρησης εκκλησιών, σχολείων και ιστορικών μνημείων κ. Δημήτριο Τάσιο. Κι αυτό το έργο – η αποκατάσταση της Οικίας του Λάμπρου Τζαβέλλα, δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς τη γενναιόδωρη χορηγία των Δημητρίου και Ελένης Τάσιου. Η ζωή τους είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα μίμησης και για άλλους πατριώτες.

Ο επίλογος αυτός μας εκφράζει στο 100%.

Η προσφορά τους και η αγάπη τους για την Πατρίδα είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Έλληνες! Τους ευχαριστούμε πολύ, τους θεωρούμε οικογένειά μας και τους περιμένουμε στην Ελλάδα, να τους φιλοξενήσουμε και να προσκυνήσουμε μαζί στον Ιερό χώρο του Σουλίου. Η οικογένειά μας πάντα θα τους μνημονεύει και τα ονόματά τους πάντα θα κοσμούν το Μνημείο στο Σούλι.

Το έργο της οικογένειας Τάσιου σε Ελλάδα και Αμερική.

Το Ελληνοαμερικανικό σχολείο Socrates Academy και το Μεσολόγγι

Μετά την τοποθέτηση του ανδριάντα του Μάρκου Μπότσαρη στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών το 2012, στις 10 Απριλίου του 2014 τοποθετήθηκε πάλι με την χορηγία του Δημήτρη και της Ελένης Τάσιου, το Άγαλμα της Ελευθερίας στην Πύλη του Μεσολογγίου. Έργο και αυτό του Κύπριου γλύπτη Νίκου Κοτζιαμάνη που αναπαριστά την Ελευθερία αγωνιζόμενη με το σπαθί γυμνό στο χέρι.

Στην Βόρεια Καρολίνα όπου διαμένει η οικογένεια Τάσιου υπάρχει το Ελληνοαμερικανικό σχολείο «Socrates Academy» στο οποίο μεταξύ και άλλων ομογενών είναι Ευεργέτες και ο Δημήτρης με την Ελένη Τάσιου. Το 2018 το σχολείο αυτό επισκέφθηκε την Πατρίδα και το Μεσολόγγι και τα παιδιά φωτογραφήθηκαν στα αξιοθέατα. Φυσικά και στο Άγαλμα της Ελευθερίας έξω από την Πύλη του Μεσολογγίου. Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο της οικογένειας Τάσιου που μας τις έστειλαν για τις ανάγκες του site μας. Τους ευχαριστούμε πολύ.

Η Αγιογραφία στην Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης

Το 2019 ύστερα από επίσκεψή τους στην Μονή Αγίας Τριάδος της Χάλκης, όπου Ηγούμενος ήταν ο τότε Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, νυν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, πραγματοποίησαν χορηγία για την Αγιογράφηση της Τραπέζης της Μονής.

Επίσης βοηθούν και είναι ευεργέτες και σε πολλές άλλες Εκκλησίες της Αμερικής.

Σελλά Ευρυτανίας

Στον τόπο καταγωγής τους στα Σελλά Ευρυτανίας και στο Καρπενήσι η οικογένεια του Δημητρίου και της Ελένης Τάσιου, προσφέρουν όλα τα χρόνια σημαντικό έργο στην μνήμη των προγόνων τους και προς βοήθεια των συμπατριωτών τους.

Το 2015 πραγματοποιήθηκε με την χρηματοδότηση της οικογένειας Δημητρίου και Ελένης Τάσιου, η ανακαίνιση και αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Σελλών Ευρυτανίας και η διαμόρφωση των πέριξ χώρων Αυτού στην Κοινότητα Σελλών.

Το 2018 στο Κοιμητήριο του χωριού με χρηματοδότηση πάλι της οικογένειας πραγματοποιήθηκε η ανακατασκευή του Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου και η διαμόρφωση και αποκατάσταση του εξωτερικού χώρου του Ναού, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικός για τις ανάγκες της Κοινότητας.

Επίσης συμμετείχαν ως Μεγάλοι Ευεργέτες και Μεγάλοι Δωρητές με πολύ μεγάλο ποσοστό χρηματοδότησης στην κατασκευή, διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων και εξοπλισμού του Ιερού Ναού Ευρυτάνων Αγίων, που βρίσκεται στο Καρπενήσι και είναι ένας από τους μεγαλύτερους ναούς της Ελλάδας. Αποτελεί δε Πνευματικό τόπο συγκέντρωσης όλης της Ευρυτανίας.

Το Κεφαλόβρυσο και ο Μάρκος Μπότσαρης

Ο Ευρυτάνας ομογενής Δημήτρης Τάσιος γεννημένος ακριβώς στον τόπο όπου σκοτώθηκε ο Μάρκος Μπότσαρης στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου, θέλοντας να προσφέρει κάτι σημαντικό στην ιδιαίτερη Πατρίδα του, πρότεινε το 2008 και το 2011 να χρηματοδοτήσει την φιλοτέχνηση ενός μεγάλου ανδριάντα του Μάρκου Μπότσαρη για να τοποθετηθεί στον τόπο που διεξήχθη η μάχη και ο ένδοξος θάνατος του ήρωα, σε συνδυασμό με την κατασκευή μουσείου και την γενικότερη διαμόρφωση εκεί του χώρου, ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητά του και να αξιοποιηθεί τουριστικά. Ένα σχέδιο που δυστυχώς έμεινε στις σκέψεις, καθώς απαιτείτο η συμμετοχή και η αρωγή και των αρμόδιων Δημόσιων φορέων για να ολοκληρωθεί. Για την υλοποίηση αυτού του οράματος, ο Δημήτρης Τάσιος είχε επισκεφτεί από την Αμερική επανειλημμένως την ιδιαίτερη Πατρίδα του.

Τελικά λίγο αργότερα το 2012, ένας λίγο μικρότερος ανδριάντας του Πολέμαρχου από αυτόν του Καρπενησίου, τοποθετήθηκε και κοσμεί τον αίθριο χώρο του Πολεμικού Μουσείου.

Με τον πρόγονό μας Πολέμαρχο Μάρκο Μπότσαρη, δωρεά Δημητρίου και Ελένης Τάσιου κατά την επίσκεψή μας στο Πολεμικό Μουσείο, στα πλαίσια μιας συνεργασίας μας για τα 200 χρόνια τον Ιανουάριο του 2021

Η ιδιωτική πρωτοβουλία, οι Ευεργέτες της Πατρίδας μας και ειδικά η Ομογένεια του εξωτερικού είναι εδώ, έτοιμοι να προσφέρουν και να βοηθήσουν. Φτάνει να τους προσεγγίσουμε με ειλικρίνεια και με αξιοπιστία, να είμαστε άμεσοι και αποτελεσματικοί, αλλά και επεξηγηματικοί για το τι αρμόζει σε κάθε περίπτωση να υλοποιηθεί και τι όχι, προτείνοντας πάντα εναλλακτικά έργα. Τον Ευεργέτη δεν έχεις δικαίωμα να τον απογοητεύεις, διότι αγαπά το Κοινό καλό και είναι ανιδιοτελής σε αυτό που προσφέρει. Είναι ο καλός Έλληνας και ο αγνός και πραγματικός Πατριώτης που δεν ενδιαφέρεται για την δημοσιότητα. Είναι αλήθεια ότι οι Δημοτικοί και οι Κρατικοί θεσμικοί φορείς, χρειάζονται ακόμη πολύ δουλειά στον τομέα της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας, όσον αφορά την συνεργασία τους με τον ιδιώτη που θέλει ανιδιοτελώς να προσφέρει.

Ελένη και Δημήτρη για άλλη μια φορά σας ευχαριστούμε πολύ!

Κώστας Τζαβέλλας

Το ακόλουθο video, γυρισμένο από συμπατριώτες του Δημήτρη Τάσιου, αφορά την προσφορά και το έργο του στον τόπο καταγωγής του, τα Σελλά Ευρυτανίας και το Καρπενήσι.

Αρχ. σελίδα

Advertisement